Laska gomba

Féloldalas, kajla kalapú, gomba, melyek spórája fehér. Tönkben erősen rostos, nehezen elszakítható. Néha kicsi (2-10 cm), néha igen nagyra is megnő (35 cm-ig). Színe többnyire szürkésfehér, barna, vagy akár fekete is lehet.

Bár a laskagombák jól jellemezhető, körülhatárolt csoportot alkotnak, hovatartozásuk mégis vitatott. Frissen 3-4 napig is eltárolhatjuk hűtőszekrényünkben. Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában áll el.

A gombát a felhasználás előtt alaposan mossuk át. A tönk szívóssága, rostossága miatt tanácsos azt apróra vágva vagy darálva, jól megfőzve fogyasztani. A kalap jóval rövidebb hőkezelést igényel, mint a tönk, így ezt mindenképpen vegyük figyelembe az elkészítés során. A laskagombát keresztirányban, karikára célszerű vágni.

 


   
   

Köszöntjük weblapunkon!