Receptek

A gomba képes helyettesíteni a húst, mert teljes értékű fehérjét tartalmaz, Ugyanakkor kalória-, zsír-, szénhidrátszegény és abszolút koleszterinmentes. Ásványianyag-tartalma ideális szervezetünk számára. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, foszfort, szelént, D-vitamint továbbá magas a B-vitamin és C-vitamin-tartalma is. A sampinyon (champignon) vagy más néven termesztett csiperke a vadon termő kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) rokona, amely trágyadombon, legelőn, kertben, bolygatott területen nő. Termesztésben fehér és barna kalapú változata ismert. A két gombafajta között elsősorban a kalap színében és az eltarthatóságban van különbség. A barna csiperke 2-3 nappal tovább tárolható minőségromlás nélkül. A fehér csiperke antioxidáns tartalma, szabadgyök megkötő hatása a shiitake gombáét is felülmúlja.

Hozzávalók:
Fél kg csiperke, fél kg zöldbab, fél kg darálthús, 1 bögre rizs, 2 fej hagyma, 1 dl tejszín, 20 dkg juhtúró, olivaolaj, só, szerecsendió, friss kakukkfű.

Elkészítés:
A gomba előkészítése:
A gombát megmossuk, a tönk gyökeres részét levágjuk, a kalap barna hártyáját levakarjuk. A kisebb példányokat szárastól felszeleteljük, az egész kicsi egészben is maradhat. Az idősebb példányok szárát kiszedjük, majd a fejet és a tönköt, ha az is elég gyenge, külön-külön felszeleteljük.

A gombát megtisztítva, felszeletelve gyenge lángon, dinsztelt hagymavagdalékon, lassú tűzön megpároljuk, ha szükséges, kevés húslevessel felengedjük, beleteszünk pár szem aszalt szilvát. Amikor a gomba elkészült, 1 dl tejszínnel, amelyhez egy kanál lisztet habarunk, felengedjük. Meghintjük frissen őrölt szerecsendióval, egy marék friss kakukkfűvel, és ízlés szerint sózzuk.

Megtisztítunk fél kg zsenge zöldbabot, sós vízben majdnem készre pároljuk. Félkészre párolunk egy bögre rizst. Fél kg darált húst, lehet sertés-marha vegyesen, lassú tűzön, kevés oliván dinsztelt hagymával, sóval, borssal, kevés húslevessel szintén megpároljuk, a majdnem kész rizzsel összekeverjük. Egy kisebb tepsi alját szalonnabőrrel kikenünk. Alulra terítjük a zöldbabot, ráhordjuk a rizses húst, megszórjuk juhtúróval, és addig sütjük, amíg a teteje világosbarnára nem pirul. A gombával tálaljuk.

Garami Márta receptje

 

Baconos gombás kalács


A kép magáról beszél, ennivalóan finom és laktató. Biztos siker! Bármi mással megtölthető, ízlés és otthon lapuló hozzávalók szerint. Szendvics helyett ideális vendégváró.

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt,
10 g élesztőpor vagy 2,5 dkg friss élesztő,
1 teáskanál só,
1 evőkanál cukor,
3 - 3,5 dl tej (a liszt minőségétől függően),
1 tojás sárgája,
olaj,
bacon,
gomba,
olajbogyó,
egy kevés sajt,
1 tojás

Elkészítés:
A sütőt 50 °C-ra bekapcsoljuk. 1 dl tejet a cukorral megmelegítünk és beleszórjuk az élesztőt, félre tesszük. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, a felfutott élesztőt ráöntjük, hozzátesszük a maradék langyos tejet és a tojás sárgáját. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk. Ha összeállt, kézzel még legalább 10, géppel 1 percig gyúrjuk, azután betesszük a meleg elzárt sütőbe, ahol fél óra alatt megkel. Időközben a többi hozzávalót előkészítjük: a gombát vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk, az olajbogyót felaprítjuk, a baconszeleteket szétválasztjuk, a sajtot lereszeljük. A tojást egy kis tálban felverjük. A megkelt tésztát fél centiméter vastagra, nagyjából négyzet alakúra nyújtjuk. Ráfektetjük egyenletesen elosztva a szalonnaszeleteket úgy, hogy a széleken 1 - 1 újnyi sávot üresen hagyunk. A szalonnára jön a gomba, majd rászórjuk az olajbogyót és a reszelt sajtot. Az oldalakon, szabadon maradt négy sávból 3-at tojással megkenünk, és a nem bekent oldaltól kezdve lazán összetekerjük. A két végét és a záróélt kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon. Kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk valamilyen maggal (én tökmaggal szórtam meg), és fél órára visszatesszük a még meleg sütőbe. Ha kilógna a tepsiből, kifli formára alakítjuk. A kelési idő letelte után a sütőt 180 fokra állítjuk, és a sütési hőfok elérésétől számítva kb. 30 - 40 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Ha a teteje túlságosan megpirulna, félidőben egy alufólia darabbal letakarjuk. Szeletelés előtt negyed órát pihentetjük.


György Ottilia receptje

 

Borókás vadragu leves sajttal és körtével

Hozzávalók:
60 dkg vaddisznó apró hús ,
5 g vegyes szárított gomba ,
5 dkg szalonna ,
1 fej vöröshagyma ,
2 gerezd fokhagyma ,
2 db natúr tömlős sajt,
1 dl tejszín,
6 szem borókabogyó ,
1 szál babérlevél,
liszt,
tárkony,
bors,
só.


Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát és a szalonnát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk és hozzá adjuk a szintén apró kockákra vagy csíkokra vágott húst. Amikor a hús elveszti erős színét, zúzott borókabogyóval és fokhagymával ízesítjük, majd hozzá adjuk az előtte beáztatott gombát / ha
túl nagy darabok akkor, aprítsuk fel/, sózzuk, borsozzuk és víz hozzáadásával pároljuk puhára. Közben 2-3 evőkanál lisztel és a tejszínnel habarást készítünk . Ha a hús már meg puhult, hozzá kavarjuk a sajtokat,
felolvasztjuk és felöntjük vízzel vagy akár kockából készült marhahúslevessel / kb. 1-1,2 liter /, de ilyenkor vigyázunk a sózással. A
tejszínes habarással besűrítjük és tárkonnyal ízesítjük. A körtét meghámozzuk felkockázzuk és a kész levesbe keverjük, betétnek lúdgége
tésztát adunk, de más apró tészta is megfelel. Ínyenceknek tálaláskor dobhatunk bele 1-2 szem
borókabogyót még, a tökéletes beteljesülés érdekében .
Jó étvágyat !


Steffel Csaba receptje

Fehérborban sült gombás nyúlpecsenye parajos metélttel


Elkészítési idõ: 2 óra
1 adag: 1210 kcal

Hozzávalók:
4 nyúlcomb
3 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
50 dkg friss paraj
50 dkg liszt
3 tojás
2 alma
50 dkg gomba
3 dl olaj
5 dl zöldségalaplé
1-2 evõkanál étkezési keményítõ
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evõkanál méz

õrölt fehér bors
szerecsendió
 

Elkészítés:
A nyúlcombokat sóval, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval fûszerezzük, és egy mélyebb tepsibe tesszük. Aláöntjük a bort meg a zöldségalaplé felét, majd letakarjuk, és közepesen meleg sütõben puhára pároljuk. A párolási idõ a nyúl korától függõen 1,5-2 óra is lehet. Közben a pecsenyelével és a maradék zöldségalaplével locsolgatjuk. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fedõt, rózsaszínûre sütjük, a pecsenyelét pedig kb. 3 dl-re visszaforraljuk. A húst tálra szedjük, melegen tartjuk. A pecsenyelét egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadjuk az ételkeményítõt, felöntjük a tejszínnel, és mártás sûrûségûre fõzzük.
Amíg a hús sül, a parajt megmossuk, és sós, szódabikarbónás, forrásban lévõ vízzel leforrázzuk. Ezután lecsöpögtetjük, kicsavarjuk, és a vágódeszkán apróra vágjuk. A tojásokat felverjük, majd összekeverjük a vágott parajjal. Összedolgozzuk a liszttel, megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát simára kidolgozzuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, széles metéltre felvágjuk, és sós vízben kifõzzük.
A gombát cikkekre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd egy kevés forró olajon hirtelen megpirítjuk.
Az almák magházát kivágjuk, ujjnyi vastag karikákra szeleteljük. Egy serpenyõben felforrósítjuk a mézet, és az almakarikák mindkét oldalát aranysárgára, nem túl puhára sütjük.
A nyúlpecsenyét visszatesszük a forró mártásba, majd a parajos metélttel körítve, a sült gombával és a pikánsan édes-savanykás almakarikákkal díszítve tálaljuk.


Vidék íze receptje

Gombás pörkölt óriászsemlében

Hozzávalók:
20 dkg sertéshús,
20 dkg sampinyongomba,
kevés olaj,
1 piros húsú paprika,
fél fej hagyma,
őrölt bors,
fűszerpaprika,
só,
zöldpetrezselyem,
kevés reszelt sajt,
2 db óriászsemle.
 

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát. Az őrölt paprikát rászórjuk majd a kockára vágott húst és a gombát is beletesszük. Ízlés szerint sózzuk, öntünk rá vizet, és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Végül borssal és szárított zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, majd beletöltjük a pörköltet, rászórjuk a reszelt sajtot. A sütőben 8-10 percig sütjük, amíg a zsemle megpirul, majd tálaljuk.

György Ottilia receptje

Zselici szarvasgerinc erdei gombával töltve


Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 680 kcal

Hozzávalók:
6 személyre:
1 kg szarvasgerinc
15 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
30 dkg erdei gomba

törött bors
15 dkg sertészsír
1 evõkanál húslé
3 dl tejföl


Elkészítés:
A kicsontozott szarvasgerincet ujjnyi szeletekre vágom (10-12 szelet jön ki belõle). Húsverõ kalapáccsal vékonyra kiverem, vigyázva, hogy a hús be ne szakadjon. A reszelt vöröshagymát és az apróra vágott gombát (kucsma vagy vargánya ajánlott) vajon megpárolom. A hússzeleteket sóval és törött borssal meghintem, rákenem a vajon puhára párolt gombát, és összecsavarom úgy, hogy a töltelék ki ne hulljon. Fogvájóval vagy hústûvel két-három helyen átszúrom, hogy szét ne essen. Kevés zsíron meg evõkanálnyi húslén fedõ alatt puhára párolom. Amikor a hús a levét elfõtte és zsírjára kezd sülni, a tejfölt ráöntöm, és tovább párolom néhány percig. Párolt rizzsel tálalom.

Vidék íze receptje

Pulykával töltött sajtos gomba, paradicsom mártással

Hozzávalók:
4 személyre:
12 nagy csiperke gomba,
só,
őrölt bors,
1 evőkanál vaj,
60 dkg darált pulykacomb,
10 dkg darált,
húsos füstölt szalonna,
2 kiskanál fokhagymakrém,
1 csokor petrezselyem,
1 csapott kiskanál kakukkfű,
1 tojás,
12 dkg reszelt trappista sajt ,
A mártáshoz:
1 evőkanál vaj,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 doboz konzervparadicsom,
1 csokor bazsalikom,
fél csokor metélőhagyma,
1 kiskanál cukor

Elkészítés:
A gombák tönkjeit kitörjük. A kalapokat sóval, borssal fűszerezzük, és egy vajjal kikent tepsibe, üregükkel felfelé egymás mellé ültetjük.
A darált pulykacombot, és füstölt szalonnát a darabokra aprított gombatönkökkel összekeverjük, majd sóval, borssal, a fokhagymakrémmel, a finomra aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük, és a tojással összedolgozzuk.
A masszát 12 egyforma kis gombócra osztjuk, és a gombákat megtöltjük vele. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és 200 C-os sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, majd üvegesre pirítjuk benne a felaprított vöröshagymát. A felkockázott paradicsomot a levével együtt beletesszük, és felforraljuk.
Sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal és metélőhagymával fűszerezzük. Ha túl savanykás, 1 kiskanál cukorral tompíthatunk az ízén.
Tálaláskor a gombákat tányérra fektetjük, és körbelocsoljuk a forró mártással. Friss péksüteménnyel kínáljuk.

Surányi Béláné receptje

Tárkonyos boszorkánysült


Elkészítési idő: 90 perc
1 adag: 430 kcal

Hozzávalók:
1 pulyka felső comb (1-1,3 kg)
2 vöröshagyma
1 babérlevél
3 evőkanál olaj

1 mokkáskanál őrölt bors
30 dkg csiperkegomba
4 ecetes uborka
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
1 csokor tárkony


Elkészítés:
A pulykacombot kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, kisujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és borácsban vagy nagyobb lábasban megforrósított olajban megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, közepesen erős tűzön kevergetve fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevelet beledobjuk. Egy dl vizet öntünk rá, gyenge tűzön kb. 1 óra alatt vajpuhára főzzük.
Ezalatt a gombát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A húshoz keverjük és fedő nélkül 5 percig pároljuk. Közben a lisztet tejföllel, tejszínnel meg 2 dl vízzel simára keverjük, és ráöntjük a húsra. Az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, pár csepp citromot is tehetünk bele. Végül apróra vágott tárkonnyal fűszerezzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
 

Vidék íze receptje

Rókagombagomba leves recept

 

Rókagombagomba leves 

 

hozzávalók / 4 adag

 
  • 20 dkg rókagomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 db burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 ek olaj
  • bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • fűszerpaprika
  • 1 ek rétesliszt
  • 1 húsleveskocka vagy ételízesítő

A galuskához:

  • 1 tojás
  • liszt
  • víz
 
elkészítés
  1. A kockára vágott hagymát, szalonnát olajon elősütjük, majd a lepirult szalonnára szórjuk a lisztet, fűszerpaprikát, borsot, sót, és vízzel felöntjük.
  2. A burgonyát, répát, petrezselymet felkarikázzuk, és hozzáadjuk a leveshez.
  3. A rókagombát -mielőtt a levesbe raknánk- enyhén cukros, felforrt vízzel leforrázzuk, és ezután tesszük a levesbe.
  4. Egy húsleveskockával ízesítjük, és puhára főzzük.
  5. A tojásból, lisztből, és némi vízből galuskatésztát szaggatunk a levesbe, amit ezután tejszínnel dúsítunk.
  6. Melegen tálaljuk.
  • költség: 1400 Ft

 


 


   
   

Köszöntjük weblapunkon!