Shii take

A shii take (magyar neve a gombának még nincs) tudományos neve újabban Lentinellus edodes. őshazájában, a Távol-Keleten (Kína, Japán, Fülöp-szigetek stb.) különböző fák faanyagán élő faj. Termőtesteinek kalapja 5-10 cm-es, sárgásbarna, szürkés vagy sötétbarna, középen sötétebb, megszáradó, kisebb-nagyobb korpákkal. A tönköt fehéres-barnás korpák borítják. A gomba húsa fehér, a kalap közepén kissé barnás lehet, illata erős, jellegzetes, emlékeztet a hagyma illetve a fokhagyma illatára. A kalap lemezei fiatalon fehéresek, később sárgák, majd vörösesbarnásak. A spórapor színe fehér, a spórák hosszúkás-elliptikusak.

E gomba ma a világ harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett faja, s bár legfőbb termesztői a távol-keleti országok, ma már Európában - s így nálunk is - friss gombához juthat a fogyasztó. Népszerűségét két ok magyarázza. Az egyik az, hogy a kitűnő, különleges ízű gombafajok közé sorolható. Nemcsak frissen, hanem fűszerként - szárítva, porítva - is kiválóan alkalmazható, A másik ok hatóanyagaiban és gyógyhatásában rejlik.

A shii take igen kedvező fehérje-összetételű, gazdag különböző szénhidrátokban, ásványi elemekben (kálium, cink), valamint vitaminokban. Utóbbiak közé a B1 -, B2 -vitamint, valamint az ergoszterint sorolhatjuk, amelyből D2-vitamin keletkezik. A távol-keleti népgyógyászat a gombát egy sor panasz esetén ajánlotta és alkalmazta, így meghűlés, tüdőgyulladás vagy gyomorpanaszok esetén általános erősítőszerként szolgált.

A japán szakirodalom még szélesebb körű hasznosítást említ, amikor a gyomorfekély, székrekedés különböző allergiák, gennyesedések, neuralgia, sőt szexuális zavarok kezelésében is sikeres eszköznek említi a gombát. Kínában a gombát egész kultusz övezte, amit jól szemléltet, hogy Vu Sui, a Ming dinasztia neves orvosa egyszerűen életelixírnek tartotta. Az orvosok és betegeik fennmaradt feljegyzései alapján tudjuk, hogy sikerrel alkalmazták a gomba micéliumát is gyomorfekély, hepatitisz, diabétesz, leukémia, reumás fájdalmak, különböző allergiák kezelésére is. Mai fontosságát talán az is szemlélteti, hogy a Kínai Tudományos Akadémia az ország egyre nagyobb számú népessége egészségmegőrzéséhez külön tudományos kutatási programot indított a gombával kapcsolatban.

 
 
 
 

   
   

Köszöntjük weblapunkon!